SUDAH BERSEDIAKAN ANDA UNTUK MELALUI FASA MENOPAUSE - INI YANG ANDA PATUT TAHU TENTANG MENOPAUSE

SUDAH BERSEDIAKAN ANDA UNTUK MELALUI FASA MENOPAUSE - INI YANG ANDA PATUT TAHU TENTANG MENOPAUSE |  Menopaus berlaku apabila seorang wanita tidak haid dalam 12 bulan berturut-turut dan tidak lagi boleh hamil secara semula jadi. Ia biasanya bermula antara usia 45 dan 55 tahun, tetapi boleh berlaku sebelum atau selepas kadar tahap usia iniMenopaus boleh menyebabkan gejala yang tidak selesa , seperti rasa panas dan kenaikan berat badan. Bagi kebanyakan wanita, rawatan perubatan tidak diperlukan untuk menopaus.

Bilakah menopaus bermula dan berapa lama tempohnya?

Sebilangan besar wanita mula mengalami gejala menopaus kira-kira empat tahun sebelum tempoh terakhir mereka. Gejala awal sering berlanjutan sehingga kira-kira empat tahun selepas tempoh terakhir seorang wanita.


Sebilangan kecil wanita mengalami gejala menopaus sehingga satu dekad sebelum menopaus benar-benar berlaku, dan 1 dari 10 wanita mengalami gejala menopaus selama 12 tahun selepas tempoh terakhir mereka.


Umur kebanyakan wanita mengalami menopaus adalah 51. Lebih banyak kajian diperlukan untuk memahami permulaan menopaus bagi wanita warna.


Terdapat banyak faktor yang membantu menentukan bila anda akan mula menopaus, termasuk genetik dan kesihatan ovari. Perimenopause berlaku sebelum menopaus. Perimenopause adalah masa hormon anda mula berubah sebagai persediaan untuk menopaus.


Ia boleh berlaku dari beberapa bulan hingga beberapa tahun. Banyak wanita mula mengalami perimenopause ketika selepas usia 40-an. Ada juga wanita yang melangkaui perimenopause dan memasuki menopaus secara tiba-tiba.


Kira-kira 1 peratus wanita mula menopaus sebelum usia 40, yang disebut menopaus pramatang atau kekurangan ovari primer. Kira-kira 5 peratus wanita mengalami menopaus antara usia 40 dan 45 tahun. Ini disebut sebagai menopaus awal .Perimenopause vs menopaus vs postmenopause

Semasa perimenopause, haid menjadi tidak teratur. Tempoh anda mungkin terlambat, atau anda mungkin melangkau satu atau lebih tempoh. Aliran haid juga boleh menjadi lebih banyak atau pun sedikit.


Menopaus ditakrifkan sebagai kekurangan haid atau haid yang tidak teratur selama satu tahun penuh.


Postmenopause merujuk kepada tahun-tahun selepas menopaus berlaku.


Apakah simptom menopaus?

Pengalaman menopaus setiap wanita adalah unik. Gejala biasanya akan lebih teruk apabila menopaus berlaku secara tiba-tiba atau dalam jangka masa yang lebih pendek.


Keadaan yang mempengaruhi kesihatan ovari, seperti barah atau histerektomi , atau pilihan gaya hidup tertentu, seperti merokok , cenderung meningkatkan tahap kepayahan dan jangka masa gejala.


Selain perubahan haid, gejala perimenopause, menopaus, dan postmenopause pada amnya sama. Tanda awal perimenopause yang paling biasa adalah:


 • haid yang kurang kerap
 • tempoh heavier or lighter yang lain daripada yang biasa anda alami
 • gejala vasomotor, termasuk rasa panas , berpeluh malam , dan kemerahan

Dianggarkan 75 peratus wanita mengalami hot flash ketika menopaus.

BACAINI SEBAB MENGAPA ANDA BERASA SERONOK BERCINTA DENGAN SUAMI ORANG

Gejala menopaus yang lain termasuk:

 • insomnia
 • kekeringan faraj
 • kenaikan berat badan
 • kemurungan
 • kegelisahan
 • kesukaran menumpukan perhatian
 • masalah ingatan
 • mengurangkan libido , atau dorongan seks
 • kulit kering , mulut, dan mata
 • Kerap kencing
 • payudara sakit dan lembut
 • sakit kepala
 • jantung berdegup laju
 • jangkitan saluran kencing (UTI)
 • Pengurangan jisim otot
 • sakit sendi atau kaku
 • Pengurangan jisim tulang
 • payudara menua dan kendur
 • Rambut nipis / keguguran rambut
 • peningkatan pertumbuhan rambut di bahagian badan, seperti muka, leher, dada, dan belakang badan
Komplikasi menopaus termasuk:

 • atrofi vulvovaginal
 • dispareunia , atau persetubuhan yang menyakitkan
 • fungsi metabolik yang lebih perlahan
 • osteoporosis , atau tulang yang lebih lemah dengan jisim dan kekuatan yang berkurangan
 • mood atau perubahan emosi secara tiba-tiba
 • katarak
 • penyakit periodontal
 • Rasa tidak selesa ketika kencing
 • penyakit jantung atau saluran darah

Mengapa menopaus berlaku?

Menopaus adalah proses semula jadi yang berlaku seiring usia ovari dan kurang menghasilkan hormon pembiakan.


Tubuh mula mengalami beberapa perubahan sebagai tindak balas terhadap tahap yang lebih rendah:


estrogen

progesteron

testosteron

hormon perangsang folikel (FSH)

hormon luteinizing (LH)


Salah satu perubahan yang paling ketara ialah kehilangan folikel ovari aktif. Folikel ovari adalah struktur yang menghasilkan dan melepaskan telur dari dinding ovari, yang memungkinkan haid dan kesuburan.


Sebilangan besar wanita mula-mula menyedari kekerapan haid mereka menjadi kurang konsisten, kerana alirannya menjadi lebih lambat dan lebih lama. Ini biasanya berlaku pada suatu ketika pada pertengahan hingga akhir 40-an. Pada usia 52 tahun, kebanyakan wanita Amerika telah mengalami menopaus.

Dalam beberapa kes, menopaus disebabkan oleh kecederaan atau pembedahan membuang ovari dan struktur pelvis yang berkaitan.
Penyebab menopaus

- ooforektomi dua hala , atau pembedahan membuang ovari


- ablasi ovari, atau penutupan fungsi ovari, yang mungkin dilakukan dengan terapi hormon, pembedahan, atau teknik radioterapi pada wanita dengan tumor positif reseptor estrogen


-Radioterapi pelvis


-kecederaan pelvis yang merosakkan atau memusnahkan ovari dengan teruk


Bagaimana doktor diagnosis menopaus?

Ujian darah akan dibuat. Ujian ini digunakan untuk membantu menentukan sama ada seorang wanita telah memasuki menopaus atau sudah hampir memasuki menopaus.


Ujian ini dilakukan untuk wanita yang menunjukkan gejala perimenopause, yang juga boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan. Menopaus awal dikaitkan dengan risiko osteoporosis dan patah tulang yang lebih tinggi , penyakit jantung , perubahan kognitif, perubahan faraj dan kehilangan libido, dan perubahan mood.


Doktor juga akan menentukan ujian darah yang akan mengukur tahap hormon tertentu dalam darah, biasanya FSH dan bentuk estrogen yang disebut estradiol .


Semasa perimenopause, tahap FSH dan estrogen berubah-ubah setiap hari, jadi kebanyakan pakar kesihatan akan mendiagnosis keadaan ini berdasarkan gejala, sejarah perubatan, dan maklumat haid.


Bergantung pada simptom dan sejarah kesihatan anda, pakar kesihatan atau doktor anda juga akan menjalankan ujian darah tambahan untuk membantu mengesampingkan keadaan asas lain yang mungkin bertanggungjawab terhadap gejala anda.Ujian darah tambahan yang biasa digunakan untuk membantu mengesahkan menopaus

ujian fungsi tiroid

profil lipid darah

ujian fungsi hati

ujian fungsi buah pinggang

ujian testosteron , progesteron , prolaktin , estradiol , dan chorionic gonadotropin (hCG)

Rawatan

Anda mungkin memerlukan rawatan sekiranya gejala anda teruk atau mempengaruhi kualiti hidup anda. Terapi hormon boleh menjadi rawatan yang berkesan pada wanita di bawah usia 60 tahun, atau dalam tempoh 10 tahun permulaan menopaus, untuk mengurangkan:


Rasa panas

berpeluh malam

merah-merah pada kulit

atrofi faraj

osteoporosis


Ubat lain boleh digunakan untuk merawat gejala menopaus yang lebih spesifik, seperti keguguran rambut dan kekeringan vagina.


Ubat tambahan yang kadang-kadang digunakan untuk gejala menopaus termasuk:

-minoxidil topikal 5 peratus , digunakan sekali sehari untuk penipisan dan keguguran rambut


-syampu antidandruff , biasanya ketoconazole 2 persen dan zink pyrithione 1 persen, digunakan untuk keguguran rambut


-krim topikal eflornithine hidroklorida untuk pertumbuhan rambut yang tidak diingini


-erotonin selektif (SSRI) , biasanya paroxetine 7.5 miligram untuk rasa panas , kegelisahan, dan kemurungan


-pelembap dan pelincir vagina (nonhormonal)


-pelincir faraj berasaskan estrogen dos rendah


-ospemifene untuk kekeringan faraj dan hubungan seksual yang menyakitkan


-antibiotik profilaksis untuk UTI berulang


-ubat tidur untuk insomnia


-denosumab, teriparatide, raloxifene, atau calcitonin untuk osteoporosis postmenstrual
Home remedies dan perubahan gaya hidup

Terdapat beberapa cara untuk mengurangkan gejala menopaus ringan hingga sederhana secara semula jadi, menggunakan rawatan di rumah, perubahan gaya hidup, dan rawatan alternatif .


Berikut adalah beberapa petua untuk menguruskan gejala menopaus:


Kekal segar dan selesa

Pakai pakaian yang membuatkan kita selesa dan mudah menyerap peluh terutamanya pada waktu malam dan semasa cuaca hangat atau tidak dijangka. Ini dapat membantu anda mengurangkan rasa hangat dan berpeluh.


Pastikan bilik tidur anda sejuk dan elak menggunakan selimut tebal pada waktu malam. Pastikan anda berada di dalam rumah dengan aliran udara yang baik. Boleh gunakan kipas angin untuk mengelak kan munculnya merah-merah pada kulit.

Bersenam dan menjaga berat badan

Kurangkan pengambilan kalori harian anda sebanyak 400 hingga 600 kalori untuk membantu menguruskan berat badan anda . nda juga perlu bersenam secara sederhana selama 20 hingga 30 minit sehari. Ini dapat membantu :

menambah tenaga

menggalakkan tidur malam yang lebih baik

meningkatkan mood

komunikasi anda dengan orang lain menjadi lebih baik


Berjumpa ahli terapi

Bercakap dengan ahli terapi atau psikologi mengenai sebarang perasaan kemurungan, kegelisahan, kesedihan, insomnia, dan perubahan identiti.


Anda juga harus cuba bercakap dengan ahli keluarga, orang tersayang, atau rakan anda mengenai perasaan cemas, perubahan mood, atau kemurungan sehingga mereka mengetahui keperluan anda.


- Melengkapkan diet anda

Ambil kalsium , vitamin D , dan magnesium suplemen untuk membantu mengurangkan risiko anda mengalami osteoporosis dan meningkatkan tahap tenaga dan tidur. Bercakap dengan doktor anda mengenai makanan tambahan yang dapat membantu anda untuk keperluan kesihatan individu anda.


- Mengamalkan teknik relaksasi

Berlatih teknik relaksasi dan pernafasan, seperti:

yoga

Box breathing

Meditasi


Menjaga kulit anda

Sapukan pelembap setiap hari untuk mengurangkan kekeringan kulit. Anda juga harus mengelakkan mandi atau berenang dengan berlebihan yang boleh mengeringkan atau merengsakan kulit anda.


Atasi masalah tidur

Gunakan ubat tidur OTC untuk menguruskan insomnia anda buat sementara waktu atau pertimbangkan untuk membincangkan bantuan tidur semula jadi dengan doktor anda. Bercakap dengan doktor anda jika anda kerap mengalami masalah tidur supaya mereka dapat membantu anda menguruskannya dan mendapatkan rehat diwaktu malam yang lebih baik.


- Berhenti merokok dan menghadkan penggunaan alkohol

Berhenti merokok dan elakkan terdedah kepada asap rokok . Terdedah kepada asap rokok boleh memburukkan lagi gejala anda.


Anda juga harus menghadkan pengambilan alkohol anda untuk mengurangkan gejala yang semakin teruk. Minuman alkohol semasa menopaus boleh meningkatkan risiko masalah kesihatan anda.


- Ubat

Beberapa kajian menyokong penggunaan ubat herba untuk gejala menopaus yang disebabkan oleh kekurangan estrogen.


Makanan tambahan dan nutrien semula jadi yang dapat membantu membatasi gejala menopaus termasuk:

soya

vitamin E

isoflavon

melatonin

flax seed


Terdapat juga dakwaan bahawa Black Cohosh dapat menyembuhkan beberapa gejala, seperti rasa hangat dan berpeluh malam.


Penyelidikan dari tahun 2015 tidak ada bukti yang menyokong dakwaan bahawa asid lemak omega-3 dapat memperbaiki gejala vasomotor yang berkaitan dengan menopaus.


Ringkasan

Menopaus adalah penghentian semula jadi kitaran haid wanita, dan menandakan berakhirnya kesuburan . Sebilangan besar wanita mengalami menopaus pada usia 52 tahun, tetapi kerosakan pada pelvis atau ovari boleh menyebabkan menopaus berlaku secara tiba-tiba . Genetik juga boleh menyebabkan awal menopaus.


Ramai wanita mengalami simptom menopaus dalam beberapa tahun sebelum menopaus, biasanya rasa hangat, berpeluh malam, dan kemerahan. Gejala ini boleh berlanjutan selama empat atau lebih tahun selepas menopaus.


Anda boleh mendapatkan rawatan, seperti terapi hormon, jika gejala anda teruk atau mempengaruhi kualiti hidup anda. Secara amnya, gejala menopaus dapat dikawal atau dikurangkan dengan menggunakan ubat semula jadi dan penyesuaian gaya hidup.

Catat Ulasan

0 Ulasan