DOA PENERANG HATI

 Doa Penerang Hati ni selalu saya suruh anak-anak amalkan.. Sejak mereka kecil lagi hari-hari saya ajak anak membacanya bersama-sama.Selain dari usaha yang berterusan kita perlu juga berdoa supaya usaha kita itu dipermudahkan dan kita dapat mencapai apa yang diinginkan.

Hari ni saya nak kongsikan beberapa ayat dan doa yang boleh diamalkan dan dijadikan ayat penerang hati bagi anak-anak kita dan juga untuk kita sendiri.


1- Doa Penerang hati2- Doa penerang hati (2)3- Doa Penerang Hati (3)


4- Surah An -Nur Ayat 35


“Allah (pemberi) cahaya (kepada) langit dan bumi. Perumpamaan cahaya-Nya seperti sebuah lubang yang tidak tembus yang di dalamnya ada pelita besar. Pelita itu di dalam tabung kaca, (dan) tabung kaca itu bagaikan bintang yang berkilauan, yang dinyalakan dengan minyak dari pohon yang diberkati, iaitu pohon zaitun yang tumbuh di timur dan tidak pula di barat, yang minyaknya (saja) hampir-hampir menerangi, walaupun tidak disentuh api. Cahaya di atas cahaya (berlapis-lapis), Allah memberi petunjuk kepada cahaya-Nya bagi orang yang Dia kehendaki, dan Allah membuat perumpamaan-perumpamaan bagi manusia. Dan, Allah Maha Mengetahui segala sesuatu.”5- Doa agar anak menjadi orang yang pandai dan berilmu6- Surah Al- Insyirah Ayat 1 - 8

Aku berlindung kepada Allah dari godaan setan yang terkutuk
Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

1. Bukankah Kami telah melapangkan untukmu dadamu?,
2.Dan Kami telah menghilangkan daripadamu bebanmu,
3.yang memberatkan punggungmu?
4.Dan Kami tinggikan bagimu sebutan (nama)mu .
5.Karena sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan,
6. sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.
7.Maka apabila kamu telah selesai (dari sesuatu urusan), kerjakanlah dengan sungguh-sungguh (urusan) yang lain ,
8.dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap.


DOA PENERANG HATI
Mempunyai anak yang bijak cemerlang dunia akhirat memang menjadi impian ramai ibu bapa. Teruskan berusaha dan berdoa dengan perngharapan sepenuh nya pada Allah s.w.t  . Jadikan ianya satu rutin dan amalan dalam setiap ahli keluarga kita.

Mudah-mudahan apa yang kita usaha dan doakan akan menjadi kenyataan.

Adakalanya kejayaan dan hasil yang diharapkan tidak datang  dengan cepat. Ada masanya ia datang lambat dengan penuh cabaran dan dugaan. Jangan lah berputus harap dan teruskan lah berdoa dan berusaha.

/>

Catat Ulasan

1 Ulasan

  1. Assalaamu alaikum..doa 1 tu sya amal lma dh...cuma ingin tahu sumber dpd nabi atau shbat dsbnya.JazakAllahu khairan

    BalasPadam